PE SCURT
Nicolae Mischie este un profesor gorjean cunoscut pentru activitatea sa didactica si politica. Dupa o perioada de 26 de ani de predare efectiva la catedra, revolutia din anul 1989 l-a determinat pe Nicolae Mischie sa se implice activ in viata politica, devenind deputat de Gorj (in mandatele 1990-1992, 1992-1996) si ulterior Presedinte al Consiliului Judetean Gorj (in mandatele 1996-2000, 2000-2004). A fost membru al Congresului Puterilor Locale si Regionale din cadrul Consiliului Europei la Strasbourg in legislaturile 1996-1998 si 1998-2000. In anul 2000 a fost ales Senator de Gorj, insa a renuntat la mandatul de Senator in favoarea functiei de Presedinte al Consiliului Judetean Gorj, fiind mai mult legat de perspectivele si destinul judetului sau.
Prin realizarile sale pe plan politic, economic si academice, Nicolae Mischie a contribuit la progresul economic, social si cultural al judetului Gorj, propulsandu-l, dupa cum reflecta indicatorii de performanta, de pe ultimele locuri din tara, in randul celor mai performante judete din Romania (pentru multi dintre indicatori obtinand chiar locul I).
Imediat dupa revolutia din anul 1989, Nicolae Mischie a devenit unul din fondatorii organizatiei Partidului Social Democrat in Gorj, pe care a dezvoltat-o de la un nucleu initial de 11 membri pana la 29 000 de membri de partid in anul 2004.
In timpul mandatelor sale, Nicolae Mischie a obtinut rezultate remarcabile in ceea ce priveste dezvoltarea judetului Gorj, atat pe linie economica, cat si pe linie social-politica, atragand astfel invidia si atacul concentrat al opozitiei, uneori chiar al unor persoane influente din propriul partid si al denuntatorului de cariera Clement Mocanu. Ulterior, denuntatorul Clement Mocanu a recunoscut in fata judecatorilor de la Tribunalul Deva ca a fost fortat de catre autoritati sa depuna o plangere penala falsa impotriva lui Nicolae Mischie.
Pentru ca Nicolae Mischie s-a opus vehement unor masuri luate la nivel central, care ar fi periclitat autonomia si dezvoltarea judetului Gorj pe termen lung, a inceput sa fie, treptat, atacat si marginalizat. S-a opus celor care urmăreau privatizarea forţată în interes propriu a întreprinderilor de stat din judeţul Gorj. Nu a acceptat nominalizarea pe listele de la parlamentare a unor persoane impuse de la centru, care nu aveau experienţa necesară pentru rezolvarea problemelor judeţului. S-a opus celor care au dorit dezmembrarea modulelor „Coloanei Infinitului” a lui Constantin Brâncuşi şi trimiterea lor în străinătate pentru reparaţii. Ca urmare a tuturor celor amintite şi-a atras invidia şi atacul concentrat al opoziţiei şi al unor persoane influente din propriul partid, care au pus la cale un plan de înlăturare politică.
Sub pretextul „eliminarii baronului local”, se urmarea, atat de catre opozitie, cat si de catre anumiti colegi de partid cu rang inferior, eliminarea unui om politic capabil si competent, urmarindu-se acapararea organizatiei si impunerea unor politicieni care sa le satisfaca interesele. Au fost inventate acuze nefondate, apelandu-se la o parte a presei pe care au finantat-o pentru a contribui la discreditarea constanta a omului politic Nicolae Mischie. Astfel, realizarile din timpul mandatelor sale au fost integral musamalizate de o buna parte din presa locala, ai caror actionari erau cei care ii planuiau tacit eliminarea de pe scena politica.
In acest context, in anul 2004, Nicolae Mischie s-a retras din viata politica, dorind sa-si dovedeasca nevinovatia cu privire la acuzele nefondate care i-au fost aduse. Dand dovada de demnitate, Nicolae Mischie a devenit astfel printre primii politicieni romani care a demisionat din functia politica detinuta, pentru a crea posibilititatea justitiei romane sa stabileasca adevarul.
Lipsa probelor din dosar si viciile de procedura au facut ca judecarea procesului sa dureze zece ani de zile. Schimbarea completelor de judecata si inlocuirea judecatorilor care au sustinut nevinovatia lui Nicolae Mischie dovedesc interesul pe care l-au manifestat anumite persoane din propriul partid ca Nicolae Mischie sa fie condamnat. In pofida timpului indelungat, care ar fi putut favoriza descoperirea adevarului sub toate aspectele lui, s-au omis expertize esentiale, nu au fost luate in calcul numeroase elemente probatorii si marturii, efectuandu-se o judecata superficiala a cauzei, ce a dus la o condamnare cu executare. Ulterior, Nicolae Mischie a fost eliberat conditionat.
In lipsa oricarei alte instante superioare, Mischie s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). In prezent, CEDO i-a acordat castig de cauza si despagubiri din partea statului roman in cadrul celor doua procese majore in care a fost judecat.
Nicolae Mischie ramane o personalitate marcanta la nivelul judetului Gorj si al Romaniei.
DATE PERSONALE / VIATA DE FAMILIE
Nicolae Mischie s-a nascut pe 2 martie 1945 in satul Godinesti, din judetul Gorj, fiind fiul lui Alexandru si al Mariei Mischie. Este cel mai mic dintre cei 15 frati. A copilarit si a absolvit scoala generala in comuna natala Godinesti, judetul Gorj, dupa care a urmat cursurile Scolii Pedagogice din Bucuresti in perioada anilor 1959-1965, ramanand insa legat spiritual de comunitatea sa natala.
Crescand in sanul unei familii modeste, pierzand tatal la o varsta frageda, alaturi de fratii sai, Nicolae Mischie a invatat sa respecte si sa pretuiasca familia.
In anul 1976, Nicolae s-a casatorit cu medicul Sanda Pirvutoiu, punand bazele unei familii respectate in comunitate. Dincolo de implinirile si dificultatile pe care le-au depasit impreuna, timp de 39 de ani, familia Mischie a reusit sa isi mentina echilibrul, armonia si decenta. Sotia sa, Sanda Mischie, este medic primar de medicina interna, doctor in stiinte medicale, sefa sectiei Medicala I la Spitalul de Urgente Targu-Jiu. Impreuna au doi copii.